Bahan2 :
1/2 cawan gula halus
3 biji telur
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan minyak
1 sdb ovelate
1 sdk esen pandan
1 sdk pewarna hijau
* blend kan semua sampai kembang / nak gune mixer pon boleh. depends mana yang lebih mudah
Bahan ayak :
1 cawan tepung gandum
1 sdb baking powder
- Masukkan tepung sikit2, kacau guna whisk sampai adunan rata,
- Griskan loyang dengan planta / minyak,
- Masuk kan adunan ke dalam loyang,
- Kukus sampai kek masak. (nak tau adunan masak ke tak, guna lidi cucuk kt tengah2..
kalau x melekat adunan kat lidi, dh masak la tu..huhuu)
** SEBELUM buat nim make sure PANASKAN dulu air kukusan yer... :)
untuk resepi kuih cara boleh klik kat sini yer..
Selalunye kukus bpe minit, bila kukusan dh m'didih api kena besar ke kecik je... takut plak asik buka tutup ti kek bantat lak...
ReplyDeletedepends cikna..sapa kek masak..ble air dh ddih, guna api biasa je x terlalu kecil n x terlalu besar..lps tu balut pnutup kukusan tu dengan tuala ke kain ke..sbb xnk bg air wap jatuh kt ats kek tu.. :)
Deletesedapnya kalau dapat makan petang2 mcm gini..
ReplyDeletebest..lgpon skjp je buat nye. :)
Delete