Monday 3 August 2015

Apam Karamel



Bahan A:

1 cwn gula
1 cwn air panas
- masak gula sampai perang
- masukkan air panas perlahan-lahan, kacau sampai gula cair & biar kan sejuk

Bahan B 

2 biji telur
2 sdb susu pekat
2 sdb marjerin
1/2 cwn minyak
1 1/2 cwn tepung gandum (ayak)
1 sdk soda bikarbonat (ayak)

CARA - CARA 

Mix telur, susu, marjerin, minyak sampai sebati.
~ masukkan bahan A
~ dah sebati masukkan pula tepung yg telah diayak bersama soda bikarbonat.
~ mix sampai adunan sebati
~ sapukan acuan kuih lompang dgn sdkit minyak,
~ tuang adunan penuh cup.
~ dah siap boleh la kukus lebih kurang 15 minit,
~ dah masak, biarkan adunan dalam 5 minit baru buka dan boleh dihidangkan.

**PANASKAN air kukusan dulu yerr SEBELUM buat adunan.
**PASTIKAN balut tudung kukusan dengan kain supaya wap x jatuh atas apam.
Continue Reading