Saturday 19 September 2015

Puding buih

Assalamualaikum.. Nim smlm punye cite.ehehe. Smgt nk buat..brg dh ade tp x buat buat.. Ni bru rjin..mood buat kuih dh mai.hehee



















PUDING BUIH

1 paket agar agar 20gm
1.2 liter air
6 sdb gula
1 helai daun pandan - disimpul
4 bji telur (4 putih telur, 3 kuning telur)
Pewarna & paste ikut citarasa

Kuah :

1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu)
7 sdb gula
1 1/2 sdb tepung kastad (dibancuh dgn air)
1 bj kuning telur
1 helai daun 
1/4 sdk garam

Cara buat puding :

1. Masak agar2 bersama air, gula & daun pandan hingga mendidih.
2. Bila mendidih tutup api n ketepikan bg sejuk sdkit.
3. Bila dh suam, pukul telur putih hingga kembang n gebu (bila diterbalikkan adunan tak jatuh), kmudian bru masukkan satu per satu kuning telur, putar lg.
4. Tuang agar2 sedikit demi sedikit ke dlm telur, pukul hingga sebati.
5. Bahagi kan kpd beberapa bahagian n masukkan pewarna n paste yg di sukai.
6. Basahkan acuan terlebih dahulu, baru masukkan adunan pertama. Bg keras sdikit adunan pertama bru la masukkan adunan ke dua dn ulangi seterusnya.
7. Abis semua adunan, blh la masukkan ke dlm peti.

Cara buat kuah :

1. Larutkan semua bahan hingga mendidih
2. Bancuh kastad dgn air, n masukkan ke dalam kuah.
3. Pastikan sentiasa kacau agar kuah tak berketul.
4. Kuah akn jd pekat, dah siap blh ttp kn api n ketepikan.
5. Bila dh suam, masukkn ke dlm peti.
Dah siap, t dh blh mkn.. Mkn time sjuk sjuk yg best nye kn..? Huhuu
Slmt mencuba..

Continue Reading