Saturday 13 June 2020

Biskut Sarang Semut Senang dan Mudah


Assalamualaikum. Hai Uols.

Dah nak habis bulan syawal da. Allahu Sekejap je masa kan. 

Ni dah masuk fasa #PKPP. Syok dan seronok la kan boleh rentas negeri? Hehe
Dapat juga peluang jumpa Mak ayah, Adik beradik, Sedara mara. 

Dapat juga beraya bersama sama. Jangan lupa SOP Kerajaan yer. 
Jaga kesihatan, jaga keselamatan selalu. 

Raya pun tak habis lagi, boleh la repeat buat bila da dapat kumpul ramai ramai kan. Hehe

Jom ler try resepi ni mudah senang sangat. Paling best part Parut doh sambil tekan. Sekejap je buatnya,rasa terlebih syok pulak bila time parut tu. Hihi

Resepi Sarang Semut Mudah

250gm butter
100 gram gula kastor (lebih kurang 1cwn)
350 gram tepung gandum (diayak)
100 gram tepung jagung (diayak)
1 biji kuning telur
1  teh esen vanila
sedikit pewarna yellow lemon
coklat rice utk hiasan

Cara-caranya: 
Pukul butter dan gula hingga berkrim(nak guna senduk pun boleh)

Masukkan kuning telur dan esen vanila,gaul rata dan tambahkan sedikit pewarna untuk color lagi menarik. 

Masukkan tepung dan gaul rata lagi.
Uli hingga menjadi doh.dah siap boleh simpan dulu dalam chiller bagi sejuk dalam 20 ke 30 minit. Untuk bagi senang nak parut nanti. 

Parutkan adunan dalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam papercup. 
Isi biar penuh membukit pun takpe sebab nanti bila dah masak adunan akan menurun sedikit. 

Last, taburkan coklat rice. 

Bakar dlm oven dgn suhu 160c ke 180c selama 15-20 minit atau sehingga masak. Suhu bergantung pada oven masing masing yer. 

So yummy! Hehe

Selamat Mencuba Uols. 
Dah cuba Jangan lupa share dekat sini yer hasil Uols. 

Selamat hari raya maaf Zahir dan Batin. 

Continue Reading