Tuesday 21 April 2020

Resepi Kek Gula Hangus Mudah - Kek Sarang Semut

Assalamualaikum. Hai Uols.

Selamat berPKP fasa 3. Semoga semuanya berakhir dengan baik baik saja.

Jaga diri, kesihatan, keluarga. Dan yang Utama kebersihan diri. Kerap kan mencuci tangan, mandi at least 3 kali sehari yer untuk jaga kebersihan diri.

#KitaJagaKita. Keluar bila perlu je tau. Selebihnya kalau takde keperluan baik stay at home je.

Mana mana yang bosan tak tahu nak buat apa or dah Takde idea nak buat apa.
Apa kata Uols try buat kuih ni plak. Orang tua tua biasa nya panggil kek span.

Kita hak muda mudi ni biasa dengar panggil kek sarang semut aka kek gula hangus.

Uols panggil apa yerr? Pijah paling biasa suka panggil kek sarang semut. Sebab tengok texture dalam dia bila dipotong tu ada lubang lubang gitu. Hehe

Ada se setengah orang dia takleh tengok kek texture berlubang ni, geli kata nya. Hahaha

Tapi makan serius sedap tau. Nak nak pengemar tegar tu. Juadah ni time raya pun laku. Antara kek yang simple dan mudah sangat buat nya.

Nak kukus boleh, nak bakar lagi la boleh. Dua option, boleh pilih je kaedah mana Uols nak.

Dah jommm. Kita chekidott dia punya resepi.




Resepi Kek Sarang Semut versi Pijah :

1 cwn gula
1 cwn air panas
2 sdb rata marjerin/butter

3 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
Sedikit Esen vanilla

1 cwn tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat 

1st step : cair kan dulu gula guna api slow tau kan xpasal hangitt plak gula tu nanti. Bila dah nampak gula mancair, hancur dan bertukar color perang boleh masukkan air panas tadi. Part ni kena hati hati yer masukkan sikit demi sikit hingga ilang bunyi letup tu.

Bila dah gula tadi sebati dalam air tu, hancur semua, tutup api dan masukkan butter. Biar kan suam2.

Part dua : whisk kan telur + susu + esen bagi telur kuning hancur dan adunan sebati.

Part 3 : ayak kan tepung + soda, masukkan dalam adunan telur tadi. Whisk sebati semua hingga hilang ketul ketul tepung.

Last step : Curah kan air karamel yang panas suam tadi ke dalam adunan tepung sambil whisk bagi sebati.

Dah siap boleh tapis dan tuang dalam loyang yang digris marjerin + tabur tepung sikit taknak bagi kek melekat. Dan kek pun mudah nak dikeluarkan nanti.

Nak mudah lagi boleh jugak guna baking paper.

Boleh la bakar guna suhu 150 atas bawah dalam 30-40 minit or hingga masak.

Nak kukus pun boleh, boleh kukus dalam 40-45 minit atau hingga masak.

Nak tahu masak ke tak, boleh cucuk dengan lidi kat tengah tengah kek. Kalau lidi yang dikeluarkan tu licin, maknanya kek dah masak la tu.

Sejuk kan dulu yer sebelum buat keluar kan kek. Nak potong terus pun boleh



Cara potong nak bagi nampak berlubang tu, kena potong dulu me manjang pastu potong pulak melintang tengah tengah.

Siap! Amacam? Senang ke idok buatnya? Hehe

Resepi ni takyah peram peram. Siap aje adunan terus bakar or kukus.

Selamat mencuba Uols.  




0 Comments:

Post a Comment

Terima Kasih atas komen anda.