Thursday 30 April 2020

Resepi Puding Buih Senang dan Mudah

Assalamualaikum.


hai uols, dah puasa ke berapa hari ni ek? Baru masuk seminggu kita puasa kan.

Dah kering idea ke ke nak masak pemanis mulut apa?hehe
Almaklumla musim pkp ni dah habis menu duk try kan?

sekurang kurang nya bertambah juga la skill memasak tu, dari tak berapa cekap jadi terlebih cekap penangan PKP duk #Stayathome. hihii

Meh sini Pijah nak share resepi Puding Buih yang Mudah dan Senang.
Bahan nya pun mudah je kat mana mana kedai ada, jadi tak payah nak beratur panjang kat pasaraya.
kedai kedai runcit dalam kampung pun confirm ada jual.


Resepi Puding Buih 




Bahan Puding

Agar agar tali 30gm/37.9gm
Gula 9 sudu
Air 6 cawan/sukat 1350ml
(larut kan, biar suam2 baru putar putih telur) 
Pewarna
Telur 4 biji (asing kan 3 kuning telur dan 4 putih telur) 
1 kuning telur (utk ltk dalam kuah kastard) 

Caranya :

1. Masak agar2 bersama air, gula & daun pandan hingga mendidih.
2. Bila mendidih tutup api n ketepikan bg sejuk sedikit.
3. Bila dah suam, pukul telur putih hingga kembang n gebu (bila diterbalikkan adunan tak jatuh), kemudian baru masukkan satu per satu kuning telur, putar lagi. 
4. Tuang agar2 sedikit demi sedikit ke dalam telur, pukul hingga sebati.
5. Bahagi kan kepada beberapa bahagian n masukkan pewarna n paste yg di sukai. (ni kalau nak buat layer banyak color. Kalau taknak layer, boleh titik terus je satu color dalam bekas adunan puding tadi dan boleh tuang terus dalam satu loyang) 
6. Basahkan acuan terlebih dahulu, baru masukkan satu bahagian pewarna pertama. Bagi keras sedikit adunan warna pertama bru la masukkan adunan warna ke dua dan ulangi seterusnya. Adunan kena kacau selalu, tak nak bagi Puding cepat mengeras. 
7. Abis semua adunan color, boleh la masukkan ke dalam peti dan disejukkan. 

Layer color jadi la macam ni. 



Sos Kastard

1tin susu cair
2tin air
Gula 7 sudu
Esen vanilla
1 biji kuning telur
1 1/2 sdb Tepung kastard (bancuh dengan sedikit air)
Secubit garam

Cara buat kuah :

1. Larutkan semua bahan hingga mendidih
2. Bancuh kastad dengan sedikit air, n masukkan ke dalam kuah.
3. Pastikan sentiasa kacau agar kuah tak berketul.
4. Kuah akan jadi pekat, dah siap boleh tutupkan api n ketepikan.
5. Bila dh suam, masukkan ke dalam peti.


Lebih kurang je dengan resepi yang Pijah share sebelum ni disini. Boleh refer mana mana je ok.




Dicurahkan atas puding dan makan time sejuk2

So yummy! 

Dah try tu jangan lupa share hasil uols yer. (^_^)

0 Comments:

Post a Comment

Terima Kasih atas komen anda.