Tuesday 14 April 2020

Resepi Laksa Penang Sedap dan Mudah

Hai Uols.
Ada tak laksa penang ni menjadi igauan or favourite Uols??




Makan panas panas, kuah pulak lagi kawwww bila banyak ikan. Memang besttt!

Boleh menambah nambah kan?
Hari ni buat laksa penang pulak. Test air tangan sendiri. Hehe

Sebelum ni duk jadi pemerhati je lebih, tolong tolong je mana patut.
Jadi, kali ni turun padang sendiri la bikin.

Alhamdulillah menjadi, puas hati sangat buat ni maklumla makan reramai. Bersyukur sangat time PKP ni terkurung pun dapat berkurung sekali dengan Mak Ayah, Adik beradik, suami dan anak anak sekali.

Banyak tak banyak 3 bungkus laksa jugak habis lebih kurang dalam 1.2kg. Sebungkus 400gm laksa.


Okkk dah. Jomsss follow resepi ni. Mana nak try tu boleh la try yer.





Resepi Laksa penang





Laksa direndam bagi lembut, dan direbus hingga lembut.



Bahan2 :


  • Sebungkus laksa(direndam terlebih dahulu sebelum rebus)
  • 1kg ikan selayang
  • Daun kesum
  • Bunga kantan
  • Asam keping
  • Lada kisar
  • Lada jarum
  • belacan (bakar dulu sikit)
  • 4 ulas bawang besar

Cara buat

1. Rebus ikan tadi dengan asam keping, letak sedikit garam kasar.
2. Siap rebus, asing kan isi dan juga tulang.
3. Blend bawang, lada jarum, belacan dan juga isi ikan. Masukkan dalam periuk dan panas kan atas dapur.
4. Blend tulang ikan tadi sekali air rebusan ikan, tapis masukkan dalam periuk tadi.
5. Masukkan air boleh ejas nak kuah sedikit pekat or cair. Awal awal ni terlebih cair sikit takpe. Sebab nanti kita nak biar kan lama sikit kuah atas dapur. Bagi air ikan turun.
6. Masukkan cili boh, asam keping. Cili boh anggaran je nak bagi kuah warna oren oren gitu
7. Dah mendidih masukkan bunga katam, daun kesum. Biar kan seketika.
8. Dah mendidih last sekali perasakan dengan garam, aji secukup rasa.




Ulaman

  • Timun batang
  • Lada jarum/lada besar (Nak kawww peda guna lada jarum)
  • Limau kasturi/limau nipis
  • Bawang besar
  • Salad
  • Telur

Hiris je semua sayur halus halus. Telur belah dua or 4 terpulang ikut selera masing masing. Hehe




Siap!! 

Boleh hidang dan nikmati panas panas. Sedap amattt. slurrppp






0 Comments:

Post a Comment

Terima Kasih atas komen anda.