Tuesday 14 April 2020

Resepi Nasi Dagang Terangganu - Mudah dan Sedap



Assalamualaikum.

Hai Uols. Ada ke kat sini peminat nasi dagang?

Ada ke kat sini anak kelahiran Terengganu? Or bukan kelahiran Terengganu tapi tuka makan nasi dagang? Hehe

Nasi dagang ni menu utama jugak la lagi lagi time raya.
Menu ni dijadikan menu sarapan pagi, pagi pagi dah makan sarapan berat berat. Hihi

Kalau raya tanpa nasi minyak, nasi impit, nasi dagang memang tak lengkap la rasanya.

Sesebuah rumah pasti akan ada menu salah satu ni tau. :)

Dahh.. Jomss kita layan resepi Nasi Dagang Terangganu mudah dan sedap ni.

Yang penting Uols boleh cuba yer, yakin boleh buat. Pasti akan dapat buat mungkin lagi sedap dari Pijah buat tau. In Sha Allah.


Bahan bahan kuah Nasi Dagang

  • 1 ekor Ikan tokol/ikan aye (direbus dulu dengan asam keping + Sedikit garam)
  • Santan rm3
  • Lada jarum

  • 3 ulas sederhana besar bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • Suku inci halia
  • Setengan inci lengkuas
  • Sedikit belacan
(Blend bahan bahan di atas)

Rempah :
  • 1 sudu besar rempah gulai cap rose
  • 1 1/2 sudu besar rempah masak cap rose
(satu kan bahan blend ke dalam rempah bagi sebati)

Bahan tumis :
  • 2 senduk cili boh
  • Minyak Masak.
Cara cara :
1. Panas periuk, masukkan minyak. Tumis cili boh sampai garing dan terbit minyak.
2. Masukkan santan pekat + air untuk dijadikan kuah. Kuah tak pekat dan tak cair sangat. Biar kan seketika hingga mendidih.
3. Masukkan bahan rempah tadi, biar kan lagi menggelegak.
4. Dah mendidih masukkan ikan tokol, lada jarum, gula, ajinomoto.
5. Biar kan lagi sampai mendidih dan terbit minyak. Tak perlu kacau, biar kan mendidih sendiri baru akan terbit minyak.
6. Last sekali baru perasakan dengan garam. Ni step last baru masuk garam takut terlebih garam sebab ikan rebus tadi dah sedia rebus dengan garam.

Nasi

  • 1kg beras siam wangi (direndam terlebih dahulu dalam 3 4 jam)
  • Santan pekat rm3 + sikit air(letak garam anggaran nasi tak tawar bila dah siap kukus)
  • 2 inci halia dihiris halus
  • 2 sudu besar halba
  • 2 biji bawang merah dimayang halus

Cara :
1. Panas kan kukusan, kukus beras yang ditos tadi separuh masak.
2. Angkat dan letak air biasa sambil kacau bagi sebati, pastu kukuskan balik. 
3. Dalam 10 15 minit tengok dah hampir nak masak, keluaran balik nasi tadi dan sebati dengan Santan pekat tadi. Bagi sekata + masukkan sekali halia, halba, bawang merah.
4. Kukus balik hingga masak.

Siap kukus boleh la dihidangkan..


Cara buat acar timun :

  • Lobak merah
  • Timun batang
  • Bawang merah
  • Garam
  • Gula
  • Cuka


Caranya hiris je nipis nipis sayur ni, sebelum tu boleh satukan garam,gula dan cuka. Rasa la nak masam ke manis sikit ke. Dah puas hati, campurkan bahan yang dihiris tadi bagi sebati.
Dah siap, boleh hidangkan sekali dengan nasi dan kuah tadi,


Ini la rupanya, siap terhidang dan ready untuk dingapppp! hihii
terliur tak?? Kalau terliur boleh la try buat yer. Baru puas hati. 


Dah try tu, share la yer hasil uols dengan Pijah. 

0 Comments:

Post a Comment

Terima Kasih atas komen anda.